"Skutečné překážky v cestě za našimi sny neexistují. Pouze v mysli některých lidí..."


Dobří holubi se vracejí...

25.04.2019 09:40
První měsíc doma (po velkém comebacku na Nový Zéland) znamenal také několik návratů. Kolotoč velkého cestování posledních pěti let mě už naučil, že návraty na tvoje milovaná místa po delší době s sebou přináší často jen pramálo dobrého. Časy se mění, neposedného lidského hemžení všude přibývá exponenciální řadou a cestování nikdy nebylo tak moderní, jednoduché a cenově dostupné. A s přibývajícími davy mizí automatická pohostinnost místních, atmosféra a v neposlední řadě duch samotný cesty.
HIS v Novém Městě nad Metují - také comeback, ale "jen" po půl roce
 
Ale i přesto jsem se po třiceti letech vrátil do Benátek. A ty zažít bez lidí je asi stejně pravděpodobné, jako si vychutnat vylidněný New York. Možná se občas vyplatí na dobu určitou zaplout do davu a nechat se unášet bez jasných plánů, inerářů, vytyčených cílů a map.
Přemíra plánování umí zabít dobrodružství, říká se. A možná proto jsme tak pohodově tři dny proplouvali městem, kterému jeho kouzlo jen tak nevyčuchne. Obzvlášť, pokud necháte ztratit sami sebe v těch nejvíc zapadlých uličkách a okolních ostrovech.
Opět Benátky - na kouzle nic neztratily ani po 30 letech
 
Před skoro deseti lety jsme začali pravidelně jezdit s kamarády za jarním lezením a bruslemi do Slovinska. Život na cestách posledních pěti let zařídil menší intermezzo. Velikonoce na krku, další rok hozená kotva v luzích a hájích ČR, a tak jsme vycítili šanci. Po šesti letech zase vyrazit!
Sem jsem dříve jezdil nabírat sílu a vyčistit hlavu do celoroční "normopráce" v kanclu. Teď už je to součást života, něco jako výlet na chalupu, kde si odpočíváš a čerpáš inspiraci. Jako spisovatel, co chce napsat knihu. A možná u toho tím pádem i pracuješ. Jen o tom ani nevíš...
Časy se změnily, jen to vyčištění hlavy zůstalo stejné.
Stará dobrá parta zase vyrazila na místo činu: sherpadavidovic.rajce.idnes.cz/Jugo-Itoska_Velikonoce_2019
Zajímavé lezení s trochou historie v nově objevené italské Sistianě
 
"Cesty a návraty". Věc co mě tak vystihuje poslední roky. A stejnojmenná knížka od legendárního Míry Šmída, kterou mi před pár týdny půjčil Punki - bájný to kolega průvodce ze Zirhamie, s kterým jsme v únoru strávili pár dní během čtvrtročního putování Novým Zélandem. Ať už jseš na Zemi kdekoliv, je dost pravděpodobný, že tam potkáš právě Punka. A když tam zrovna nebude, minimálně o něm slyšeli místní. :-)
Punk s vámi - ať už u protinožců, nebo Českém ráji!
 
S Míšou Kubíčkem jsme zase něco pocestovali a nalezli před lety na Novém Zélandu. Jeho výpravy na skialpy mají přeci opravdovou duši. A když ti vesmír nadělí bezvadnou partu, ideální počasí a možnost dalšího výletu do zamilovaných Vysokých Taur (viz video níže)?

—————

Zpět